آشنایی با اصطلاحات آندرویدی! ( بخش دوم )
( ادامه بخش اول )
رام (ROM) چیست؟
آندرویدسیستم عامل اندروید توسط شرکت گوگل عرضه شده و دارای هسته متنباز است. به این معنی که کدهای آن در اختیار همگان قرار دارد و برنامهنویسان میتوانند بر حسب تمایل برای این سیستمعامل، نرمافزار تولید کنند. باز بودن اندروید فقط منحصر به برنامههای آن نیست و حتی سیستم عامل هم شامل این موضوع میشود. گوگل یک نسخه مطمئن و پایدار از اندروید را برای گوشیهای مختلف پیشنهاد میکند سازندگان گوشی نیز با اندکی تغییر در این سیستم و اضافه کردن موارد اختصاصی آن را روی گوشیهای تولید خود نصب میکنند. ولی شما هم میتوانید از یک نسخه دیگر استفاده کنید. زمانی که از رام صحبت میشود منظور همین نسخههای تغییر یافته (Custom ROM) اندروید هستند. به عنوان مثال کاربران ایرانی برای پشتیبانی از زبان فارسی یکی از نسخههای اندروید را تغییر دادهاند که این نسخه هم تحت عنوان رام مطرح میشود. ضمن اینکه برخی شرکتها مثل سامسونگ سیستم عامل گوشی را ارتقا نمیدهند و کمتر پیش آمده است که این شرکت بسته به روز رسانی یا پیشنهادی برای سیستمعامل کاربران خود داشته باشد. در نتیجه برخی برنامهنویسان زمانی که نسخه جدیدی از اندروید منتشر میشود آن را برای گوشیهای مختلف تغییر میدهند.
رامهای تغییر یافته مورد تایید گوگل و سازندگان گوشی نیستند و به همین دلیل گوگل در صورت شناسایی یک رام غیر از رام اصلی امکان دسترسی به نرمافزارهای مارکت را نمیدهد. ضمن اینکه گوشی از شرایط ضمانت و گارانتی خارج میشود.
روت (ROOT) چیست؟
در گوشیهای موبایل چندین سطح حافظه وجود دارد. یک سطح از آن کاملا عمومی است و کاربران میتوانند آهنگها یا عکسهای خود را در آن کپی کنند. سطح دیگری از حافظه نیمه اختصاصی است و محلی است که برنامههای عادی نصب میشوند. یک سطح دیگر از حافظه نیز وجود دارد که محل نصب سیستم عامل، کرنلها، سرویسها و برخی موارد مهم است. به این سطح از حافظه روت یا ریشه (Root) گفته میشود. دسترسی به این سطح برای کاربران و نرمافزارها ممنوع است زیرا خطا در این قسمت میتواند باعث از کار افتادن گوشی شود. ویروسها و جاسوسها نیز در صورت دسترسی به این قسمت میتوانند اطلاعات مهم سیستم را منتشر کنند. اما گاهی اوقات برای نصب یا اجرای برخی نرمافزارها لازم است که به این قسمت دسترسی داشته باشیم پس باید این دسترسی آزاد شود که به این کار روتکردن (Rooting) گفته میشود. گوشیهایی که دسترسی روت در آنها آزاد شده است از شرایط گارانتی خارج میشوند.
چرا برخی دستگاه ها را روت میکنند؟ روت کردن یعنی چه؟
در برخی از سیستم های مبتنی بر لینوکس کاربر از ابتدا یک کاربر معمولی است و قابلیت ها و دسترسی های روت را ندارد. نمونه ای از این سیستم عامل ها اندروید است که به کاربر اجازه روت را نمیدهد تا او توانایی تغییر در سیستم عامل و بررسی و دستکاری در داده ها و اطلاعات مهم و سیستمی را نداشته باشد. از همین رو کاربران با استفاده از هک و دستکاری در کد و در سیستم عامل تلاش میکنند تا اجازه روت را فراهم کرده تا کاربر تمامی دسترسی ها را داشته باشد. روت کردن در اصطلاح به معنی دستکاری در سیستم عامل و بعبارتی هک کردن آن برای دادن تمامی دسترسی های روت به کاربر معمولی است.
(روت چیزی شبیه به Administrator در سیستم ویندوز است اما با دسترسی و قابلیت های بیشتر)
Root در گوشی های اندرویدی:
Root کردن در دستگاه آندروید به معنای اضافه کردن یک برنامه کوچک Linux به اسم SU که مخفف عبارت SuperUser هستش که به شما اجازه میده که برنامه ها و دستورات مختلفی رو اجرا کنید .
هر چیزی ، چه برنامه چه یوزر و چه یک دستور دارای یک درجه بندی هستش که در سیستم عامل تعریف شده . یوزری که دستگاه خودش رو Root میکنه همانند یک رئیس هستش که میتونه هر کاری رو بر روی دستگاه انجام بده ( خوب یا بد ) ، به طور ساده کارهایی مثل پاک کردن حافظه یک برنامه ، و کارهایی حرفه ایی تری مثل استفاده از Wireless Tethering و …
نکته ای که باید به آن توجه کنید ، از بین رفتن گارانتی دستگاه با روت کردن آن است، البته با آنروت کردن و نصب رام استوک ، گارانتی برمیگردد.
چگونه بدانیم گوشی اندرویدی روت شده است یا نه؟
اگر در میان برنامه ها ، برنامه ای به اسم Superuser وجود داشت می توان گفت که گوشی روت شده است.
Soft Reset
هنگامی که گوشی هنگ کرد یا در نرم افزار یا برنامه ای قفل کرد میتونید این کار رو انجام دهید.
• برای Soft Reset کافیست که کلید Power را به مدت ۶ ثانیه نگه دارید…