تاریخچه
آندرویددر ماه ژوئیه سال ۲۰۰۵ گوگل شرکت اندروید در پالو آلتوی کالیفرنیا را خرید. شرکت کوچک اندروید که توسط اندی روبین، ریچ ماینرز، نیک سیرز و کریس وایت پایهگذاری شده بود، در زمینه تولید نرمافزار و برنامههای کاربردی برای تلفنهای همراه فعالیت میکرد. اندی روبین مدیر ارشد اجرایی این شرکت پس از پیوستن اندروید به گوگل به سمت قائممقام مدیریت مهندسی این شرکت و مسئول پروژه اندروید در گوگل منصوب شد.[۲] تیم اندروید به رهبری روبین فعالیت خود را برای تولید پلتفرم موبایل مبتنی بر کرنل لینوکس آغاز کردند و نتیجه اولیه این پروژه در کنفرانس خبری شرکت گوگل در ۵ نوامبر سال ۲۰۰۷، مطرح کردن «اتحادیه گوشی باز» یا Open Handset Alliance بود.
۳۴ شرکت فعال در زمینه تولید نرمافزار، تولید گوشیهای تلفن همراه، اپراتور تلفن همراه و تولیدکننده نیمه رساناها و پردازندههای تلفن همراه اعضای بنیانگذار این اتحادیه بودند. در میان نامهای مشهور در بین اعضای مؤسس، شرکتهایی چون سامسونگ، ال جی، موتورولا، اچ تی سی، T-Mobile، NTT DoCoMo، اینتل، Nvidia، تگزاس اینسترومنتس، کوآلکام، برادکام، تلفونیکا، اسپرینت، eBay و البته گوگل به چشم میخوردند. اریک اشمیت مدیر ارشد اجرایی گوگل در این مراسم گفت: «اعلام امروز بسیار جاهطلبانهتر از معرفی تنها یک تلفن گوگلی است که در چند هفته اخیر توسط رسانهها پیشبینی شده بود. از دیدگاه ما پلتفرمی که ما ارائه کردهایم، هزاران تلفن گوناگون را به بازار روانه خواهد کرد.» نخستین گوشی مبتنی بر اندروید توسط شرکت اچ تی سی با همکاری T-Mobile تولید شد. این گوشی که به فاصله کمتر از یک سال از تشکیل اتحادیه Open Handset Alliance یعنی در ۲۲ اکتبر ۲۰۰۸ تولید شد، در بازارهای مختلف به نامهای اچتیسی دریم، تیموبایل جی۱ و Era G۱ به بازار عرضه گردید.
۹ دسامبر ۲۰۰۸ چهارده عضو جدید از شرکتهای صنعت تلفن همراه جهان به اتحادیه Open Handset Alliance پیوستند. در بین این نامها باید به سونی اریکسون، اریکسون، توشیبا، اسوس، گارمین، هوآوی و آرم اشاره کرد. روند پیوستن شرکتهای بزرگ به اتحادیه تا به امروز نیز ادامه داشتهاست و شرکتهایی چون ایسر، آلکاتل، لنوو، شارپ، فاکسکان، NEC، کیوسرا، NXP، ST-Ericsson، مارول، ZTE و دل نیز از جمله شرکتهایی بودهاند که به جمع پشتیبانی کنندگان اندروید پیوستهاند.
در تاریخ ۳ سپتامبر سال ۲۰۱۳ توسعهدهندگان اندروید رسماً اعلام کردند که با شرکت نستله، که از شرکتهای مطرح صنعت شکلات سازی جهان میباشد، همکاری خواهند کرد. در همین راستا نسخهٔ ۴٫۴ سیستمعامل اندروید کیت کت نام گرفت. کیت کت از مارکهای معروف شکلات است که توسط شرکت نستله تولید میشود.
آشنایی با چند اصطلاح اندروید
گوشیهای موبایل دیگر فقط برای تماس تلفنی یا پیامک استفاده نمیشوند و امکانات زیادی وارد این گوشیها شده است. اغلب موبایلها امکانات خود را به واسطه سختافزار گوشی بدست میآورند و نوع قطعاتی که در موبایلها استفاده شده است میتواند در تصمیم خریداران موثر باشد. مثلا نوع دوربین یا کیفیت صفحه نمایش میتواند قسمتی از کارایی گوشی را مشخص کند. یکی دیگر از ویژگیهای اغلب گوشیهای جدید یا هوشمند نوع سیستم عامل آنها است. این سیستم عامل تعیین میکند که چه نرمافزارهایی میتوانند روی آن نصب شوند و به دنبال آن صاحب گوشی چه امکاناتی را دریافت خواهد کرد.
این ویژگی باعث شده تا یکی از عوامل موثر در خرید سیستم عامل گوشی باشد. سیستمعامل اندروید به دلیل تنوع بسیار بالای نرمافزاری اکنون در میان مهمترین گزینههای موجود قرار دارد. اگر به تازگی یک گوشی موبایل مجهز به سیستم عامل اندروید خریداری کردهاید خواهید دید که استفاده از این دریای بیکران نرمافزارهای اندروید چندان هم ساده نیست و احتیاج به اطلاعات اولیه دارد.
گوگل بطور رسمی از نصب نرمافزار (App) از طریق کامپیوتر پشتیبانی نمیکند و برخلاف سایر گوشیها برای نصب برنامهها میتوانید از اندروید مارکت قدیم و گوگل پلی جدید (به آدرس play.google.com) برنامه تهیه کنید. این راه به دلیل محدودیتهای گوگل عملا غیرممکن است. در نسخههای جدید اندروید این امکان وجود دارد که فایل برنامه با پسوند .apk را به حافظه گوشی منتقل کنید و از این طریق آن را نصب کنید. در این حالت نیاز به یک مرورگر فایل خواهید داشت.
برای استفاده از فروشگاههای نرمافزاری نیز راهحلهای متفاوتی وجود دارد. در حال حاضر فروشگاههایی همچون کافه بازار، مایکت، ایران اپس، کندو و چندین فروشگاه دیگر دسترسی به نرمافزارهای اندروید را فراهم میکنند. راهحل اول این است که از طریق مرورگر اینترنت در گوشی به این فروشگاهها مراجعه کنید و با جستجوی برنامه و یافتن آن، اقدام به نصب برنامه اصلی فروشگاه کنید. برخی از سایتها نیز نرمافزارهای اندروید را معرفی میکنند و به جای پیوند به صفحه بارگذاری، از طریق یک بارکد نشانی آن را میدهند. این بارکد که به صورت مربعی شکل و حاوی نقطههای سیاه سفید است توسط نرمافزارهای اسکنر (مانند Barcode Scanner یا QR Droid) و از طریق دوربین گوشی اسکن میشود، نرمافزار بطور خودکار صفحه اختصاصی آن برنامه در فروشگاهها را پیشنهاد میدهد. پس برای استفاده از این شیوه باید ابتدا یک نرمافزار اسکنر بارکد تهیه کنید که به راحتی در اینترنت پیدا میشود و زمانی که این بارکد را مشاهده کردید با اجرای نرمافزار اسکنر، دوربین را جلوی مانیتور قرار دهید.