انتخاب یک مانیتور ( بخش دوم )
( ادامه بخش اول )
امکانات اضافی مانیتورها:
بعضی مانیتورها دارای چند پورت USB در قسمت عقب خود هستند که میتوانید از آنها برای اتصال قطعات External خود مثل modem یا پرینتر به کامپیوتر استفاده کنید. بعضی از مانیتورها هم دارای Speaker هستند، البته این مانیتورها به هیچ وجه پیشنهاد نمیشوند چون میدان مغناطیسی که به وسیله اسپیکرها ایجاد میشود بر روی لامپ تصویر تاثیر گذاشته و با گذشت زمان به آن آسیب میرسانند.
استانداردها:
همانطور که در ابتدا گفتیم امروزه تمام ضررهای یک کامپیوتر برای کاربر فقط در مانیتور باقی مانده است. با گذشت زمان و شناسایی آسیبهای مختلف و پیشرفت تکنولوژی استانداردهای مختلفی برای لوازم الکترونیکی و از جمله مانیتورها تعریف شده که در بین آنها میتوان به استاندارد TCO اشاره کرد. TCO در واقع نام اتحادیه تجاری سوئد است که بیش از یک میلیون و 200 هزار عضو دارد.
این تعداد اعضا در زمینه تولید تلفنهای همراه، چاپگر و دستگاههای کپی، مانیتور، صفحه کلید و انواع اسکنر فعالیت میکنند. قبل از TCO استانداردهای دیگری هم وجود داشت که از آنها میتوان به MPRI و MPRII برای تولید مانیتور اشاره کرد. این استاندارد بر پایه کاهش میدان مغناطیسی در اطراف مانیتور و کاهش مصرف برق طراحی شده بود. اما با این وجود این استاندارد نیاز کاربران را به طور کامل بر طرف نمیکرد و نیاز به یک استاندارد قویتر وجود داشت. در این هنگام در سال 1992 استاندارد TCO با اولین نوع خود به نام 92 TCO عرضه شد که مورد استقبال بسیاری از کاربران قرار گرفت. این استاندارد تمام موارد استاندارد MPRII را شامل شده و تاکید بیشتری بر کاهش مصرف برق و کاهش میدان مغناطیسی دارد.
انواع استاندارد TCO:
TCO92: این اولین نسخه از استاندارد TCO است که به کاهش تشعشع و مصرف برق تاکید زیادی دارد.
TCO95: مدتی بعد با افزودن استانداردهای ارگونومی و زیست محیطی به استانداردهای قبلی، استاندارد 95 TCO معرفی شد. در این استاندارد استفاده از ترکیبات آتشزای حاوی برمید و کلرید در ساخت مانیتور ممنوع شد.
TCO99: در این استاندارد قوانین محکمتری وضع شدند و از این پس این استاندارد به عنوان استاندارد جهانی در بازار معرفی شد.
TCO03: در این نسخه از استاندارد، شرکتهای تولید مانیتور ابتدا ملزم میشدند تا ابتدا استاندارد 14001 ISO را دریافت کنند تا بتوانند از استاندارد TCO استفاده کنند.
چگونه میتوان استاندارد TCO را در ایران دریافت کرد؟
در حال حاضر تنها مرجع رسمی دریافت استاندارد TCO، مرکز تحقیقات صنایع انفورماتیک است. این مرکز نماینده رسمی ETL-SEMKO سوئد و آزمایشگاه آکرو دیته موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران برای آزمون TCO است.
لازم به ذکر است حتی اگر مانیتوری خارجی دارای استاندارد، TCO باشد و در داخل کشور اقدام به تولید مانیتور کند باید به طور جداگانه مجوز استاندارد TCO دریافت کند.
مراحل دریافت مجوز
پس از تولید مانیتور در کارخانه، شرکت سازنده باید مدل دقیقی از محصول خود ارائه کند. مرکز تحقیقات صنایع انفورماتیک به صورت تصادفی یکی از مانیتورهای آن شرکت را از بازار یا خط تولید انتخاب میکند. این مانیتور با توجه به استانداردهای جهانی و تحت نظر ETL-SEMKO سوئد مورد آزمایشهای مختلف قرار میگیرد، در صورت درست بودن تمام تستها، TCO مجوزی را با ذکر مدل و سازنده آن مانیتور برای مدت یک سال صادر میکند. مرکز تحقیقات صنایع انفورماتیک در طول مدت این مجوز، چند بار دیگر مانیتور را به صورت تصادفی تست کرده و در صورت عدم رعایت استانداردها مجوز آن را لغو میکند.